Goddagmann & Økseskaft

Goddagmann & Økseskaft

Goddagmann & Økseskaft

Velkommen til Tåkens tidsalder

Vi vil gjerne få lov til å ønske velkommen til det 21-århundre, tåkens tidsalder.

Velkommen til Www.GoddagmannOkseskaft.org

Dagens Kvakk

Dagens beste maiPosted by Goddagmannokseskaft.org Fri, June 27, 2014 19:16:00

Det gikk nok litt fort i svingen for Nav under siste utbetaling av velferdspenger.
Sjekkene som Nav sendte ut var skrevet ut til ingen annen enn Donald Duck, navnet mest kjent fra Disney universet.
Nav-kontorets sosialtjenester er kommunens ansvar, og avdelingsleder i Oslo kommune, Svein Bue Berger, bekrefter at tre brukere har fått utstedt sjekker til «Donald Duck».

Det er Svein som forteller til avisen at det har gått litt fort. Det skulle gjøres nødutbetalinger og ble laget en oppskrift for hvordan dette skulle gjøres, og i oppskriften sto det ikke «Ola Nordmann» som eksempelnavn men «Donald Duck». Og vedkommende som skrev ut sjekkene beholdt dette navnet på sjekkene.
http://www.aftenposten.no/okonomi/Nav-skrev-ut-sjekker-til-Donald-Duck-7619680.html#.U62ES5R_tqo

Hadde det ikke vært mer passende med Skrue McDuck, i dette tilfellet?
Men hadde det hjulpet om det sto «Ola Nordmann» i felte på eksempelet? Det er vel en marginal sjanse for at alle de tre berørte brukerne heter Ola Nordmann.

Fetter Økseskaft Anton

  • Comments(0)//dagens.goddagmannokseskaft.org/#post206

Moderne utvikling

Dagens beste maiPosted by Goddagmannokseskaft.org Fri, May 30, 2014 14:37:12

Kan ikke annet enn å tenke på Darwin når jeg leser artikkelen på DN.no om miljøskadelige stoffer. Om resultatet kalt cocktail-effekt av miljøgifter i kroppen. Utviklingen av miljøgifter i det moderne samfunn, alt fra jordbruk til moderne klær. Hvordan disse stoffene vi har benyttet i Gore-Tex tøy er funnet i polarmåkene i de Arktiske områdene.

Artikkelen åpner friskt med «slakt» av Avinor, for deres bruk av stoffet PFOS i brannskummet ved flyplassene i Norge. Avinor sluttet med dette stoffet tidlig på 2000-tallet etter at det ble kjent at PFOS var svært miljøskadelig. Men da var skaden allerede gjort, drikkevannet rundt flyplassene var allerede berørt av det kreftfremkallende stoffet PFOS.

Artikkelen trekker inn forskere fra andre land og deres advarsler mot bruken av miljøgifter, hvordan vi på under 50 år kan se en oppsamlingen av miljøgifter i kroppene våre. Det meste får vi gjennom maten vi spiser. Og forskerne frykter cocktail-effekten dette gir, økt fare for kreft, flere med diabetes og hormonforstyrrelser.
Hvordan denne effekten påvirker kommende generasjoner, ødelegger fruktbarheten vår, gir økte misdannelser hos fosteret og ikke minst gir lavere IQ på grunn av stoffer som legger seg på hjernen hos barnet.

http://www.dn.no/d2/2014/05/29/Milj/farlige-forbindelser

Så der sitter jeg på cafe midt i Oslo sentrum i en opphetet diskusjon med venner om situasjonen rundt det som blir omtalt som cocktail-effekten, ikke bare i denne artikkelen men i andre tidsskrifter og bøker som omhandler samme emne.
De slenger ut om at Staten burde gjøre ditt og gjøre datt for å forby miljøgiftene i maten.
Det kan late til at minne venner har løsningen på problemet, svaret på verdens epidemien som vi ser komme.
Her sitter jeg og titter opp på himmelen mens jeg teller flyene som dundrer over hodene våre. Imens jeg hører mine venners bekymring om sulten i Afrika, økte matpriser i Norge og hvor «dårlig» Avinor har oppført seg ovenfor de brannskum berørte menneskene. Sklir emnet sakte over til nyinnkjøpte treningstøyet og hvor velfortjent og godt det blir med 3 ukers ferie i Thailand.
Og utgangspunktet for de nye emnene er hvor mye de sparte på å kjøpe det nå og hvor billig de fikk luksusferien fordi de bestilte den på nett.
Ja, det kan late til at bekymringene over verden må sees i sammenheng med pris. Miljøvern og kloke valg har en pris, en pris som er høyere enn lykken ved billig produkter her å nå.
Vi vil gjerne kjøpe økologisk mat som er produsert på den fineste reneste måten, men da må den ikke koste mer enn et miljøfiendtlige produkt som skader oss.

Artikkelen på DN.no legger frem en sak som berører mange flere enn de brannskum berørte Avinor menneskene. Artikkelen peker på resultatet av produktet uten å ta hensyn til menneskets begrensinger.
Mine venner ser ikke sammenhengen mellom flybilletter til Thailand tur retur for 6 tusen med billige miljøskadelig produkter underveis, produsert på en møkkete måte, opp mot hva artikkelen sier om verdens utvikling.
Nei, tvert imot stiller vi oss uforstående til problemstillingen. Så når artikkelen på DN.no legger frem utviklingen hos fosteret og kommende generasjoners minkende intelligens på grunn av feil ernæring er det utviklingslæren til Darwin vi kan tenke på.

Dessverre har vi kommet hit i dag fordi vi ikke pratet om problemet eller prøvde å gjøre noe med det for mange år siden, vi lot det skje for en økonomisk vekst.
Skal vi mate verdens befolkningen som stadig vekk øker i antall må vi ha flere avlinger med mat som vokser fortere. Dette må vi gjøre gjennom sprøyting og genmanipulering.
Skal vi ha rent drikkevann må priser på flybilletter opp 1000 gangeren av hva den er i dag.
Så mine venners lykke er her og nå, basert på billige produkter produsert i Østen som de kan bytte ut hver 6. måned. Men dette er ikke en bærekraftig utvikling.
Vi holder Avinor ansvarlig for et valg vi tok, vi kan ikke se til Staten for noe vi gjør. Vi kan lure på hvorfor vi fikk valget mellom billig lykke her og nå fremfor glede i mange år fremover. Men du som meg valgte en løsning, vi kan ikke forvente at et intelligent valg skal tas av andre når vi ikke gjør det selv.

Så der har du Darwins utviklingslære: Sterkeste rett til å overleve.

Goddagmann & Økseskaft

#Cocktaileffekt

  • Comments(0)//dagens.goddagmannokseskaft.org/#post187

Målrettet innsats

Dagens beste maiPosted by Goddagmannokseskaft.org Tue, May 27, 2014 19:49:13

I dag kan vi lese om synkende priser på flybilletter, et Trysil sentrum som er reddet fra flom for denne gangen og et Norge som satser hardt på oljeutvikling i Nordsjøen.
Noe som får meg til å tenke på en sak i Dagbladet.no. Eller rettere sagt en milepæl av et resultatregnskap.

Ja, for vi har nådd en milepæl i verdens utvikling. Samlet som et folk kan vi snart høste «frukten» av denne gode innsatsen og de lange arbeidsdagene vi har lagt ned i dette prosjektet med å øke verdens gjennomsnittstemperatur.

For første gang på den nordlige halvkule ble det i april målt karbondioksidnivå på 400 ppm (parts per million).
Dette er en ny rekord, med denne utviklingen vi har lagt oss på og hastigheten vi øker Co2 mengden i luften på, kan vi nå en gjennomsnittstemperatur på 4,5 grader høyere enn normalen innen 2060.

Så dette får vi nesten glede oss over, nå som prisen på flybillett omsider skal ned på et fornuftig nivå.
Neste år klarer vi sikkert å oversvømme Trysil sentrum, bare vi holder oss til årest budsjett for økt Co2 nivå på den nordlige halvkule.
Budsjett: Fly mer som gir effekten økt Co2 i luften (ppm) som resulterer i mer ekstremvær på jorden.

http://www.dagbladet.no/2014/05/27/nyheter/utenriks/klima/klimaendringer/miljo/33516911/

Økseskaft

  • Comments(0)//dagens.goddagmannokseskaft.org/#post186

"Feartrade" gårder

Dagens beste maiPosted by Goddagmannokseskaft.org Mon, May 26, 2014 19:21:16

The Guardian har lagt frem forskningsrapporten fra undersøkelser fra Fairtrade gårdene. Det er en nedslående rapport for merket, Fairtrade.
Fairtrade er et merke som ble opprettet for 25 år siden og bygger på at hvis du handler noe med Fairtrade merke har bøndene som dyrker varen, gode arbeidsforhold og riktig lønn. Men etter rapporten om hvordan det står til på gårdene kan vi lese om at bøndene her har verken bedre arbeidsforhold eller lønn.

Dagbladet.no dekker saken og har i denne sammenheng kontaktet Fairtrade Norge ved kommunikasjonsansvarlig Helene A. Formo. Formo kan peke på at det er viktig at slike funn kommer opp og at organisasjonen selv følger opp bøndene tett.

http://www.dagbladet.no/2014/05/25/nyheter/fairtrade/landbruk/etiopia/uganda/33498239/

Det er godt underdrevet av Helene A. Formo, at bøndene har en tett oppfølging. Hadde det vært en tett oppfølging av Fairtrade gårdene hadde denne situasjonen aldri dukket opp.

Jeg har personlig aldri hatt noen illusjon om at Fairtrade er noe bedre enn andre gårder når det kommer til lav lønn og dårlig arbeidsforhold. Det er bare se på rike Norge som hvert år skipper inn utenlandsk arbeidskraft for å spare litt penger her og nå med kun en tanke i hodet: Hvordan kan jeg tjene mest penger her og nå?

Så Fairtrade havner dessverre ut som alle andre når det kommer til dette emne med «kriminalitet».
Det man angrer på er at man blir tatt for det man har gjort.

Økseskaft  • Comments(0)//dagens.goddagmannokseskaft.org/#post185
Next »