Goddagmann & Økseskaft

Goddagmann & Økseskaft

Goddagmann & Økseskaft

Velkommen til Tåkens tidsalder

Vi vil gjerne få lov til å ønske velkommen til det 21-århundre, tåkens tidsalder.

Velkommen til Www.GoddagmannOkseskaft.org

En front som ble flyttet

Litt på sidenPosted by Goddagmannokseskaft.org Sun, November 09, 2014 18:18:44

Det er 25 år siden muren som delte Berlin i to ble revet og hendelsen går ikke umerket hen. Muren som delte Berlin i øst og vest ble revet den 9. november 1989 uten at det ble avfyrt et eneste skudd. Men rivingen av den ga håp om en forent fremtid mellom øst og vest.

Det er flere større markeringer av dagen i Berlin, med gamle og nye statsledere som alle er med for å minnes hendelsene rundt Berlin-muren, som sto som et symbol på den politisk konflikt i 28 år.

http://www.nrk.no/verden/gorbatsjov-frykter-ny-kald-krig-1.12033259

Mikhail Gorbatsjov som var Sovjetunionens leder den gangen og en viktig brikke i rivningen av Berlin-muren, er i sammenheng med feiringen av 25 års dagen, ute med en bekymring for utviklingen vi ser og er med på i verden og Ukraina.
Gorbatsjov frykter selv for utviklingen verden opplever, med nye kalde fronter mellom øst og vest. Noe våre nye ledere kanskje burde ta innover seg, en advarsel fra fortiden om en mur som vi ikke lenger har revet, men flyttet.

Økseskaft
  • Comments(2)//dagens.goddagmannokseskaft.org/#post282

En hyllest

Litt på sidenPosted by Goddagmannokseskaft.org Sat, April 26, 2014 17:19:30

I dag får vi bruke anledningen til å hylle en mann med kun 1 aksje i DNB. Han har i 15 år møtt opp på generalforsamlingen i DNB og talt sin sak. Brukt sin stemme som aksjeeier i DNB til å prate om måtehold og begrensinger i utbytte til eiere og ledere i DNB.
I år er intet unntak, på torsdag sto han igjen på talerstolen under generalforsamlingen i DNB’s møte og «slaktet» ledelsen i DNB for utbetalinger av bonuser til styret i DNB.

http://www.aftenposten.no/okonomi/Her-plager-han-ADNB-sjefen-igjen-7545383.html#.U1vLIFV_tqo

Så vi hyller Odd Dag Bjørndal fra Sjusjøen.
Takk Odd Dag Bjørndal.

Økseskaft  • Comments(0)//dagens.goddagmannokseskaft.org/#post164

Vin med en bitter bismak

Litt på sidenPosted by Goddagmannokseskaft.org Wed, April 16, 2014 14:16:01

For en tid tilbake dukket det opp at det gamle vernede Svane Apoteket på Karl Johan skulle legges ned, etter 400 år med drift. Vi omtalte saken den gang som tragisk og det gjør vi fortsatt.
Det tragiske er at i verdens rikeste land, klarer vi ikke å bevare et kulturminne av denne størrelsen. Hvorfor det er slik, kan vi bare undres over.

Vi har igjen sett oss nødt til å se mot folket for hjelp til bevaring av kulturminner for ettertiden. Vi fryktet at 7-11 eller Deli de Luca skulle få fri tilgang til stedet. Denne gangen var vi heldige, så dette ble ikke utfallet.
Istedenfor rykker et Enotec inn, «butikk med lokal vin» som det opprinnelig betyr, men i dagens sammenheng la oss kalle det en vinbar. http://www.osloby.no/oslopuls/Svaneapoteket-blir-vinbar-7539354.html#.U05siFV_tqo

Vi er begeistret for resultatet, for er det noe disse lokalene passer bra til, med sitt særegne interiør fra en svunnen tid, er det å nyte et glass vin i rolige omgivelser. Fra hverdagens shopping mas på H&M og 7-11, med stopp på Kaffebrenneriet for noe bittert sort i et pappkrus til en dyr penge. Men dessverre kommer vinen med en bismak av en stat som svikter kulturminnene til stedet.

Med dette i tankene gleder vi oss til et besøk på Svanen Enoteca i de historiske lokalene på Karl Johan.

Goddagmann & Økseskaft  • Comments(0)//dagens.goddagmannokseskaft.org/#post159

Fredagsspesial

Litt på sidenPosted by Goddagmannokseskaft.org Fri, December 06, 2013 20:16:19

Min far vokste opp i etterkrigstiden, når vi er på vei ut til Sandvika ol. forteller han meg alltid om den gangen han var ung og Drammensveien var en grusvei med en fil i hver retning. Vi prater midten av 50 årene. Det var den gangen bilene hadde harde gummihjul og vel ikke anti-spinn, ABS etc., etc., etc. Det var den gangen det sto A-Forder over alt som han sier, ingen som ville ha de, såkalte skogsbiler, satt igjen av en eier. A-Forden hadde ikke moderne teknologi, den hadde mekanisk overføring til det meste, bremser, motor, styring. A-Forden i seg selv var den gangen fra en annen tid, det var en gammel bil den gangen. Det var en bil med en toppfart på rundt 100 km i timen, som var stort den gangen den kom, på 1920 tallet.

I dag er denne bilen helt utdatert, den er glemt av mange, du treffer sjeldent folk som parter om dette ikonet av en bil, mange prater om Ford, ofte så er det Mustangen de skal frem til, som for så vidt fyller 50 år i disse dager, gratulerer med det. Så hadde du eid en A-Ford i våre dager, kunne du solgt den med en god profitt, de går for noen hundre tusen.

Det du derimot ikke kan gjøre med A-Forden din, er å kjøre den på Norske motorveier, vi kan gratulere oss selv med den første motorveien med 110 km/t fartsgrense. Mange som ser dette som på tide, mange som har jobbet for det, det er bra. Det er også mange som jobber i andre enden av denne fartsgrensen, sykehuspersonell, ambulansepersonell, brannmenn, politifolk, NAF, Viking, for å nevne noen. Ja, det sitter hele team rundt i de mange bilfirmaer og designer biler på en sånn måte at de blir tryggere å kjøre, alt av tekniske innretninger der hvor vi som menneske feiler, du leser om førerløse biler som testes. Ja, verden har kommet langt siden første Automobilen kom på markedet, 1886 hvis jeg ikke husker feil.

Noe som kom med Tyskerne 1940 var Autobanen, noe alle har hørt om. Alle skal «prøve» bilen sin på Autobanen i Tyskland, med andre ord, du skal ned og se hvor fort du klarer å kjøre bilen din før du enten A: blir redd eller B: kræsjer. Gå for alternativ A hvis du vil ha et vennlig råd. Dette er noe Tyskerne har sett seg lei på, ulykkesstatistikken på Autobanen, de sener årene har det vært en del snakk om å sette opp fartsgrenser. Man kan jo da spørre seg følgende, er det nødvendig, bilene har jo blitt så trygge, mye tryggere enn da Autobanen ble bygd. Du har så klart helt rett, men det er som min far forteller meg når vi ligger i 80-100 km/t på E18 i retning Drammen: Sønn, da jeg vokste opp, var det et felt i hver retning, men det holdt for det var så få biler på veien.

Så vi setter opp fartsgrensen, i håp om at dette vil bedre noe, vet ikke hva, men noe. Før lå vi i 90 km/t i 80-sonen, vi lå i 100 km/t i 90-sonen og vi lå jaggu meg 110-120 Km/t i 100-sonen. Jeg har opplevd å ligge i 130 km/t i 100-sonen, i høyre felt blir jeg forbikjørt.

Jeg vokste opp med et annet ikon av en bil, VW Boble, min mor eide modellen «Jeans», denne var utstyrt med ville 32hp, toppfart rundt 160 km/t hvis jeg ikke tar feil, ikke behagelig å gjøre dette med en boble, passer mye bedre på maks 100-110 km/t. Mest gøy du kan ha med en boble er i rundt 15-25 km/t på snedekkede veier, blir ikke morsommere enn det. Hatt en Fiat Brachette, 130 hester, toppfart mer en 180 km/t. Fiaten i 170 km/t gøy, bedre er en boble i 80 km/t en sommerkveld. Kjørt litt Audi TT med 250 hester, Golf 2 GTI, VW Scirocco med opp mot 200 hester, for å nevne noen. Morsommere er en Suzuki Jeep 413 med en 50 hester, napp ned taket en sommer og krus uten dører, toppfart kanskje på en god dag i nedoverbakke med godt tilløp og vinden i ryggen, 150 km/t. Jeg kan love deg en ting, når du har gjort det vet du betydningen av å kjøre "for fort" med bil. En Audi i 200 km/t er ikke gøy, det gir deg lite. En RAV 4 i 150 km/t gir deg vondt i hodet. Ny Golf er bare kjedelig når det går fort, gir ingenting av seg selv.

Så det er når jeg leser om ulykkestatistikk på en side og økning av fartsgrenser på den andre at jeg setter min tvil til menneske bak beslutningen. Er det for så vidt behov for høyere fartsgrenser i dette landet? Er det behov for å presse grensen enda mer? I en 110-sone vil ikke folk holde seg til 110, de vil legge seg på 120-140 km/t. Er det behov?

Min far vokste opp med A-Ford, den tidens ungdomsbil, maksfart 100 km/t når den var ny. Mest sannsynlig hadde den når min far og han sine venner eide de en maks fart på 80km/t. Du kan fylle en bil med sensorer, for rygging, for avstander, for mulig is på veien, for temperatur og hva du enn vil, men det er en ting man kan unngå, det er å øke farten. Det er svært ofte fart involvert når man leser om ulykker. Jeg tenker tilbake på ulykken for et par år siden på Bygdøy, Audi TT med tre ungdom som kjørte av veien og døde. Man tror ofte i en ny bil at det er trygt, den har jo ABS. Nei den har lurt deg, ABS hjelper deg, men den redder deg ikke.

Så takk til statssekretær Bård Hoksrud, gleder meg til å prøve veistrekningen neste sommer.
http://www.nrk.no/vestfold/prover-ut-110-km_t-i-vestfold-1.11401804

Økseksaft

  • Comments(0)//dagens.goddagmannokseskaft.org/#post52