Goddagmann & Økseskaft

Goddagmann & Økseskaft

Goddagmann & Økseskaft

Velkommen til Tåkens tidsalder

Vi vil gjerne få lov til å ønske velkommen til det 21-århundre, tåkens tidsalder.

Velkommen til Www.GoddagmannOkseskaft.org

Så USA' president Donald Trump er igjen uthengt i norske aviser.

Desember 2017Posted by Goddagmannokseskaft.org Fri, December 29, 2017 18:21:32

Ja, å denne gangen er det med god grunn, Trump savner litt “god gammel global oppvarming”. Ikke overraskende er det vinter i USA fortiden og i den sammenheng er det kaldt, skulle du ha sett, og da har Donald Trump valgt å “angripe” global oppvarming på Twitter, noe som har skapt masse interesse og engasjement.

Kort oppsummert, global oppvarming vil bety at den nordlige og sørlige halvkule av planeten vår vil få et våtere og kaldere vær de neste 100 årene. Varmluft stiger, så da når det blir varmere rundt ekvator vil det bli dratt mer kald luft ned fra polene. På denne måten får vi et kaldere vær til tross for at den globale gjennomsnittstemperaturen har økt.

Men at norske medier har valgt å gjøre “narr” av mannen er vel å kaste stein i glasshus. Norges pensjonsfond også kalt oljefond, som er bygd opp gjennom Norges olje og gassutvinning har sin tredje største investering i Shell. Med hele 46 milliarder kroner i 2016, gir dette oljefondet et eierskap på 2,33 % i det oljeselskapet Shell.
Vi, Norge AS, er ikke det hakk bedre enn USA og Donald Trump, vi har “anerkjent” global oppvarming som et problem som har kommet på grunn av vårt stadig økende bruk av fossile brensler, vi velger bare å mene at det er alle andres avhengighet til olje, gass og kull som er feilen og ikke den noe med det norske oljeeventyret å gjøre.

https://e24.no/naeringsliv/oljefondet/matvarer-olje-og-mobiler-her-er-oljefondets-stoerste-investeringer/24215124

https://www.nrk.no/urix/trump-etterlyser-_den-gode-gamle-globale-oppvarmingen_-1.13843574

https://twitter.com/realDonaldTrump

Økseskaft  • Comments(0)//dagens.goddagmannokseskaft.org/#post659

Å benekte en ting gjør den ikke mindre sann.

Desember 2017Posted by Goddagmannokseskaft.org Sat, December 23, 2017 21:10:59

13 år med nedbygging har hatt effekt. Siden 2004 har Norge gjennom Statoil nedprioritert ethvert tiltak og prosjekt som var rettet mot det grønne skifte. Under ledelse av Helge Lund, ble det klart i 2004, Statoil skal fokusere på kjernevirksomheten sin, olje og gass. Og siden da har investeringene til staten Norge og Statoil hvert preget av dette. Oljesand i Canada, oljerørledningene i USA, skiferolje, regnskogsolje og offshore drilling. Det finnes ikke den plass i verden nå hvor Norge gjennom Statoil ikke er tungt inne i olje og gass. Ja, vi er nå på 1. plassen når det kommer til offshore investeringer, vi har gått forbi alle andre oljenasjoner og oljeselskap i 2017 når det kommer til satsning på offshore olje. Ja, vi har elbil satsingen som vi får ufortjent mye skryt for, dette er en viktig satsing for Norge med tanke på bilde utad og for å forbedre byluften i norske byer. Ja, Statoil har sitt siste prestisje prosjekt Hywind med flytende havvindmøller utenfor kysten av Skottland. Et prosjekt som etter planen skal levere strøm til 20 000 husstander når det står ferdig. Men etter dette har ikke Norge lenger noen prosjekter som er rettet mot fornybar energi, men vi “Gir litt gass” innenfor oljeutvinning som vår egen olje og energiminister Terje Søviknes uttalte så flott.
I norske aviser kan vi lese om Kina, som er den store synderen når det kommer til Co2 utslipp. Ja Kina er etter norske medier å melde ene og alene ansvarlig for at Co2-utslippene økte i 2017. Men ikke en komentar om at Kina er det landet som satser mest og utvikler fornybar energi. Ja, Kina sto for 40% av veksten av fornybar energi i 2016, helt klart ledende når det kommer til utbygging av solkraft som et alternativ til fossile brensler.

Det er ikke da overraskende at landets største mediehus NRK velger å bagatellisere når FN’ klima ambassadør Leonardo Dicaprio er ute med klar beskjed til statsminister Erna Solberg om å verne Lofoten mot oljevirksomhet. Under den svært lite passende overskriften: “Hollywood kjendis med klar beskjed til Erna Solberg på Instagram”, skuler det seg et viktig budskap, et budskap som er bygd på kunnskap og viten og ikke egoistisk griskhet. Men i Norge har vi helt glemt Paris-avtalen, vi ser ikke sammenhengen mellom stormene som treffer Norge uten pause gjennom 2017 og vår egne selvopptatte oljeutvinning, det er jo tross alt snakk om norsk velferd. Hadde det vært snakk om velferd, hadde norsk media skrevet ærlig om hva olje er. Hva olje gjør med klodens klima. Hvor utrolig dødelig olje er. Åpner vi for oljevirksomhet i Lofoten, Vesterålen og Senja, er det over og ut for fiskebestandene som lever her. Men det er ikke velferd, mat har ikke noe med velferd og gjøre. Eller?

Så vi kan nekte for det, vi kan la vær og prate om det, det gjør det ikke mindre viktig eller sant.

Så en takk til FN’ klima ambassadør Leonardo Dicaprio som rettet et fokus på makten Erna Solberg har til å verne disse sårbare områdene Lofoten, Vesterålen og Senja mot oljevirksomhet.

https://www.nrk.no/nordland/hollywood-stjerne-med-tydelig-beskjed-til-erna-solberg-pa-instagram-1.13838989

Økseskaft
  • Comments(0)//dagens.goddagmannokseskaft.org/#post658

Granens høytid er over oss

Desember 2017Posted by Goddagmannokseskaft.org Fri, December 22, 2017 18:28:02

Vi hugger de ned, drar de inn i våre hjem, pynter de med de mest grelle plast tingene og kaller det pynt, bare for å la de dø over en uke eller to før vi kaster de på dør. Ja, det er en høytid for en gran i de mange hjem.

Da kan det være gøy og vite litt om denne beboeren vi drar inn i vårt hjem i slutten av hvert år, under årets fråtsing. Og fråtsing er det, ikke bare i mat men plastleker fra kina står også på menyen, mens vi lar dette individet som ikke gjorde en flue for tre dø sakte ut.

Du visste kanskje at en gran kan bli 40-50 meter høy, bli opp mot 700 år gammel, selv om røttene til en gran kan bli over 1000 år gamle. Det vi anser som treet kan dø flere ganger selv om røttene overlever, da vokser det opp et nytt tre av de samme røttene, et identisk tre (med tanke på DNA) som det som døde. Så selv i vår desperate kamp om å drepe en gran, kan dette treet vi stolt viser frem den 24. desember til kjente og kjære leve lenge etter vår død, ja faktisk kan dette treet, denne granen, hvis du blir 100 år gammel leve 900 år etter din død.

Men en ting vinner vi på, vi kan synge og le der vi danser rundt denne døende busken vi har i hus. Jeg leste nylig en studie som avdekket at trær kommuniserer med hverandre, de kan gi signaler til hverandre ved farer, oppstår det en brann for eksempel kan et tre varsle nabo treet så dette “forbereder” seg på brann, det blir en “jungel-telegram”.

Jeg er så heldig så jeg har minner, noe som gjør meg unik, sett i menneskets natur og øyne, det gjør meg til meg. Jeg husker min første trehjulssykkel. Men igjen kommer jeg til kort når det kommer til en konkurranse med granene. Et grantre husker hele sitt liv, fra røtter til den høyeste barnål. Enhver sykdom, en tørr sommer og en våt høst. Det er på denne måten de overlever vinteren, et grantre husker første gang det frøs under det første snefallet det fikk på sine grener. En gran husker sin første vinter med sne, dette gir grantreet evnen til å forberede seg for vinteren, produksjonen av “kjøleveske” for å ha det optimalt. Det er mye vi ikke vet om norsk gran, Jens Stoltenberg skulle ha sin Månelanding på Mongstad med Co2 rensing, et grantre gjør dette uten et feilfritt i 1000 år uten at det koster en krone, basert på verdens eldste mest stabile “teknologi” kaldt fotosyntese.

Så neste gang du ser en gran kan du, hvis du vil, gjøre som meg, tenke på alt dette fantastiske rundt dette levende vesenet som vi ser så enkelt på, vi er jo tross alt toppen av næringskjeden, men mister jeg en finger vil den aldri vokse ut igjen. Fryser jeg kan jeg huske følelsen, men jeg vil gjøre det igjen, ja, jeg kan avklimatiseres, men jeg må gjøre det samme hvert år. En gran husker forrige det var plus 30 eller minus 40 grader, og det er mer enn hva jeg kan skyte på meg.


Økseskaft

  • Comments(0)//dagens.goddagmannokseskaft.org/#post657

Julens "gode" råd fra Grønt Punkt

Desember 2017Posted by Goddagmannokseskaft.org Thu, December 21, 2017 21:50:19

Da står julen 2017 for dør og i den sammenheng er Grønt Punkt (GP) ute med råd for julens avfall. Rådet til GP er veldig enkelt, side julen skaper mye avfall er det lurt å planlegge kildesorteringen før selve kvelden er over oss. Ja, du hørte riktig, rådet til GP er at du skal forberede kildesorteringen før den store dagen inntreffer (her tenker GP på selve julaften og plastavfallet knyttet til gaver)
Ja, vi klapper i hendene og vi ler mens vi svinger oss rundt en ned hugd verdens beste Co2 fanger der det står og dør.

Her komme et helt annet råd, som gjelder hele året, slutt å kjøp plastavfallet i de store mengdene vi gjør. Bare slutt med det. Som tidligere røyker, det største problemet med å slutte å røyke var å slutte å ta med en pakke sigg når jeg var på butikken. Og sånn er det med plastposer og annet plastavfall, slutt og hand det, så løser problemet seg selv.
Det finnes alternativer til alt dette plastavfallet vi kjøper, man må bare tenke seg litt om før man handler.

Ha en riktig fin plastfri jul og et godt avfalls fritt nyttår!

Økseskaft  • Comments(0)//dagens.goddagmannokseskaft.org/#post656
Next »