Goddagmann & Økseskaft

Goddagmann & Økseskaft

Goddagmann & Økseskaft

Velkommen til Tåkens tidsalder

Vi vil gjerne få lov til å ønske velkommen til det 21-århundre, tåkens tidsalder.

Velkommen til Www.GoddagmannOkseskaft.org

En seier for idioten

Dagens beste maiPosted by Goddagmannokseskaft.org Sun, May 18, 2014 12:59:55

Nyheten kom i 11-tiden fredag 16. mai, opposisjonen går for full elektrifisering av Utsira. Så alle oljeplattformer på Utsira utbygningen skal få elektrisk kraft levert fra fastland. Noe som kan se ut til å få idiotene til å juble av glede. Saken uttales som en historisk seier. NRK.no har egen artikkel med Frederic Hauge fra Bellona som jubler høylytt i stortinget over dette han mener er en «Historisk seier» overfor Statoil. http://www.nrk.no/norge/_-setter-statoil-grundig-pa-plass-1.11722206

Dagbladet har passende overskrifter som: «Bellona: Statoil er tvunget i kne»
http://www.dagbladet.no/2014/05/16/nyheter/olje_og_energi/politikk/utsirahoyden/samfunn/33332638/

Vi kan videre lese om den ville begeistringen om at Norge kan endelig nå klimamålene sine innen år 2020.
Alle landets aviser dekket saken med begeistring. E24.no har den lite passende overskriften "I dag spretter vi en liten champagnekork".
http://e24.no/energi/krever-full-elektrifisering-av-utsira-hoeyden/22986466


For oss andre er det et historisk tap, et tap vi ikke kan glede oss over.
Nå kan jeg lite om oljeplattformer og teknikken som ligger bak alle prosessene for å få dette til å fungere. Men en ting kan jeg trygt fortelle, at Norge elektrifiserer oljeplattformene sine for å nå egne klimamål er det dummeste klimatiltaket jeg har hørt. Det globale klimaet hadde vært bedre tjent med at vi produserte elektrisk kraft på oljeplattformen ved hjelp av gassturbinene på oljeplattformen. "Kraft tapet" med denne løsningen er mindre og på denne måten skåner miljøet mer enn ved overføring av elkraft fra land.

Vi ser utrolig lett på denne problemstillingen her:
-Gassturbinen har en virkningsgrad på 60%, resten av effekten går hovedsakelig til varme.
-Vannkraft i Norge ligger på 90% pluss virkningsgrad. Tapet her er lite, under 10% som forsvinner i varme etc.

Dette er regnestykket de har oppgitt som bakgrunn for krevet sitt om elektrifisering av oljeplattformene på Utsirahøyden. De har ikke sett på tallene eller hva disse egentlig betyr, kun hva de har fått opp når de googlet gassturbiner eller vannkraft og kullkraft.

Men vi vet fra historien at er når en ting er ser for god ut til å være sann er den mest sannsynlig det også. Det er riktig at 35% av kraften du får fra gasskraften er varme, men dette er en varme de kan benytte seg av på plattformen. Så gjennom varmen fra gasskraften på plattformen får de varmtvann og oppvarming av plattformen. Vi har uten å ha gjort noe annet enn å peke på faktaene, økt virkningsgraden på gassturbinen/ gasskraftverket på oljeplattformen til rundt 90%.

Vannkraft, Norge er enestående på dette området. Vi er også det eneste landet med den dekningsgraden av vannkraft i forhold til annen type kraftkilder når det kommer til elektrisk kraft. Norsk vannkraft har som sagt en virkningsgrad på 90% pluss, noe som gjør den til den overlegende grønne energien/ kraftproduksjonen. Her kommer et stort MEN inn i bildet, vi har ikke ustoppelig mengde av den, bruker vi mer kraft enn Norsk vannkraft kan levere må vi importere kraft fra Europa. Per dags dato ligger vi i siktet nullområdet på hva vi har, øker vi forbruket mye må vi handle kullkraft fra Polen, minker vi forbruket vårt kan vi selge elkraft til Polen.

Elektrifiserer vi oljeplattformene våre, havner vi i en situasjon hvor vi må importere mer elkraft fra andre lande. Vi elektrifiserer oljeplattformene vår med kullkraft fra Europa, ikke bare bruker vi kullkraft fra Europa til å hente opp olje men vi bruker den for å sørge for varmtvann på plattformen som gjør det.
Et historisk tap når det kommer til miljøvern spør du meg.

Skulle vi tatt den enda lenger med hvor feil pådriverne bak dette tiltaket har, hadde vi nå pekt på virkningsgraden til elkraften. Vi har som nevnt en virkningsgrad på 90-95%. Dette er før alle tapene legger seg på, 90-95% er på vannkraftverket og det ligger mest sannsynligvis et stykke unna oljeplattformen. Tapene som følger etter er trafotapet i form av varme, overføringstapet på kraftlinjene. Så den reelle virkningsgraden er avhengig av hvor mange trafoer du har på elkraft overføringen og hvor lang høyspentlinjer du har. Så den eksakte virkningsgraden på vannkraft forsyningen til oljeplattformen er ikke god å si, det er veldig mange X-faktorer i regnestykket. Men klarer de å nå opp mot 75-80% bør de være fornøyde med jobben de har gjort. Dette tallet blir groteskt lavt hvis vi må benytte oss av kullkraft fra Europa for å forsyne oljeindustrien med landbasert elkraft.

Så på fredag var det ikke en historisk seier det var et gigantisk tap. Et tap ingen er tjent med. Et tap som viser oss atter en gang at hodene bak tiltaket ikke kan eller vet nok for å gjøre et godt valg med tanke på felles beste.

Goddagmann og Økseskaft

  • Comments(0)//dagens.goddagmannokseskaft.org/#post179