Goddagmann & Økseskaft

Goddagmann & Økseskaft

Goddagmann & Økseskaft

Velkommen til Tåkens tidsalder

Vi vil gjerne få lov til å ønske velkommen til det 21-århundre, tåkens tidsalder.

Velkommen til Www.GoddagmannOkseskaft.org

Fredagsspesial

Litt på sidenPosted by Goddagmannokseskaft.org Fri, December 06, 2013 20:16:19

Min far vokste opp i etterkrigstiden, når vi er på vei ut til Sandvika ol. forteller han meg alltid om den gangen han var ung og Drammensveien var en grusvei med en fil i hver retning. Vi prater midten av 50 årene. Det var den gangen bilene hadde harde gummihjul og vel ikke anti-spinn, ABS etc., etc., etc. Det var den gangen det sto A-Forder over alt som han sier, ingen som ville ha de, såkalte skogsbiler, satt igjen av en eier. A-Forden hadde ikke moderne teknologi, den hadde mekanisk overføring til det meste, bremser, motor, styring. A-Forden i seg selv var den gangen fra en annen tid, det var en gammel bil den gangen. Det var en bil med en toppfart på rundt 100 km i timen, som var stort den gangen den kom, på 1920 tallet.

I dag er denne bilen helt utdatert, den er glemt av mange, du treffer sjeldent folk som parter om dette ikonet av en bil, mange prater om Ford, ofte så er det Mustangen de skal frem til, som for så vidt fyller 50 år i disse dager, gratulerer med det. Så hadde du eid en A-Ford i våre dager, kunne du solgt den med en god profitt, de går for noen hundre tusen.

Det du derimot ikke kan gjøre med A-Forden din, er å kjøre den på Norske motorveier, vi kan gratulere oss selv med den første motorveien med 110 km/t fartsgrense. Mange som ser dette som på tide, mange som har jobbet for det, det er bra. Det er også mange som jobber i andre enden av denne fartsgrensen, sykehuspersonell, ambulansepersonell, brannmenn, politifolk, NAF, Viking, for å nevne noen. Ja, det sitter hele team rundt i de mange bilfirmaer og designer biler på en sånn måte at de blir tryggere å kjøre, alt av tekniske innretninger der hvor vi som menneske feiler, du leser om førerløse biler som testes. Ja, verden har kommet langt siden første Automobilen kom på markedet, 1886 hvis jeg ikke husker feil.

Noe som kom med Tyskerne 1940 var Autobanen, noe alle har hørt om. Alle skal «prøve» bilen sin på Autobanen i Tyskland, med andre ord, du skal ned og se hvor fort du klarer å kjøre bilen din før du enten A: blir redd eller B: kræsjer. Gå for alternativ A hvis du vil ha et vennlig råd. Dette er noe Tyskerne har sett seg lei på, ulykkesstatistikken på Autobanen, de sener årene har det vært en del snakk om å sette opp fartsgrenser. Man kan jo da spørre seg følgende, er det nødvendig, bilene har jo blitt så trygge, mye tryggere enn da Autobanen ble bygd. Du har så klart helt rett, men det er som min far forteller meg når vi ligger i 80-100 km/t på E18 i retning Drammen: Sønn, da jeg vokste opp, var det et felt i hver retning, men det holdt for det var så få biler på veien.

Så vi setter opp fartsgrensen, i håp om at dette vil bedre noe, vet ikke hva, men noe. Før lå vi i 90 km/t i 80-sonen, vi lå i 100 km/t i 90-sonen og vi lå jaggu meg 110-120 Km/t i 100-sonen. Jeg har opplevd å ligge i 130 km/t i 100-sonen, i høyre felt blir jeg forbikjørt.

Jeg vokste opp med et annet ikon av en bil, VW Boble, min mor eide modellen «Jeans», denne var utstyrt med ville 32hp, toppfart rundt 160 km/t hvis jeg ikke tar feil, ikke behagelig å gjøre dette med en boble, passer mye bedre på maks 100-110 km/t. Mest gøy du kan ha med en boble er i rundt 15-25 km/t på snedekkede veier, blir ikke morsommere enn det. Hatt en Fiat Brachette, 130 hester, toppfart mer en 180 km/t. Fiaten i 170 km/t gøy, bedre er en boble i 80 km/t en sommerkveld. Kjørt litt Audi TT med 250 hester, Golf 2 GTI, VW Scirocco med opp mot 200 hester, for å nevne noen. Morsommere er en Suzuki Jeep 413 med en 50 hester, napp ned taket en sommer og krus uten dører, toppfart kanskje på en god dag i nedoverbakke med godt tilløp og vinden i ryggen, 150 km/t. Jeg kan love deg en ting, når du har gjort det vet du betydningen av å kjøre "for fort" med bil. En Audi i 200 km/t er ikke gøy, det gir deg lite. En RAV 4 i 150 km/t gir deg vondt i hodet. Ny Golf er bare kjedelig når det går fort, gir ingenting av seg selv.

Så det er når jeg leser om ulykkestatistikk på en side og økning av fartsgrenser på den andre at jeg setter min tvil til menneske bak beslutningen. Er det for så vidt behov for høyere fartsgrenser i dette landet? Er det behov for å presse grensen enda mer? I en 110-sone vil ikke folk holde seg til 110, de vil legge seg på 120-140 km/t. Er det behov?

Min far vokste opp med A-Ford, den tidens ungdomsbil, maksfart 100 km/t når den var ny. Mest sannsynlig hadde den når min far og han sine venner eide de en maks fart på 80km/t. Du kan fylle en bil med sensorer, for rygging, for avstander, for mulig is på veien, for temperatur og hva du enn vil, men det er en ting man kan unngå, det er å øke farten. Det er svært ofte fart involvert når man leser om ulykker. Jeg tenker tilbake på ulykken for et par år siden på Bygdøy, Audi TT med tre ungdom som kjørte av veien og døde. Man tror ofte i en ny bil at det er trygt, den har jo ABS. Nei den har lurt deg, ABS hjelper deg, men den redder deg ikke.

Så takk til statssekretær Bård Hoksrud, gleder meg til å prøve veistrekningen neste sommer.
http://www.nrk.no/vestfold/prover-ut-110-km_t-i-vestfold-1.11401804

Økseksaft

  • Comments(0)//dagens.goddagmannokseskaft.org/#post52