Goddagmann & Økseskaft

Goddagmann & Økseskaft

Goddagmann & Økseskaft

Velkommen til Tåkens tidsalder

Vi vil gjerne få lov til å ønske velkommen til det 21-århundre, tåkens tidsalder.

Velkommen til Www.GoddagmannOkseskaft.org

Provosert, å med god grunn

Juli 2017Posted by Goddagmannokseskaft.org Sat, July 15, 2017 21:09:52

NRK har i dag valgt å skrive om Lundefuglens ellevte året med matmangel som medfører at også dette året ikke gir et nytt kull med Lundefugler.
Lundefuglen spiser som kjent fisk, helst sild.
NRK har fokusert hele artikkelen sin på at Lundefuglen forlater ungene i reiret når de ikke klarer å skaffe nok mat og derfor vokser det ikke frem nye Lundefugler.
Tycho Anker-Nilssen seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning opplyser om at på midten av 70-tallet var halvannen million Lundefugl-par på Røst og innen 2030 vil kanskje være 100-tusen igjen.
Og i god ånd avslutter artikkelen på NRK med frykten for eldrebølgen som kanskje ikke vil klare å frembringe nye kull av lundefugler. Det ser mørkt ut for lundefuglens fremtid, kommer NRK frem til.

Og med det takker vi NRK for en artikkel så intetsigende at halvparten kunne vært nok. Journalist og artikkelforfatter fra NRK Kristoffer Møllevik har en gjennomgående tone i artikkelen om at det er Lundefuglens feil at den ikke klarer å skaffe nok mat.
Dette er et kjent problem som har utviklet seg over 11 år, men det er ikke noe nyhet, at landets fuglebestander er på retretten er vel sterkt underdrevet, krise for all kystfuglen er vel mer dekkende å si.
Så når det kommer til Lundefuglen kunne Kristoffer Møllevik godt skrevet hva artikkelen egentlig handler om, (her beklager jeg språket) “Hvor i helvete forsvant silden?” For det er hva artikkelen til Møllevik egentlig handler om, det tragiske utfalle av at silden forsvant er jo at kystfuglen som sildemåken, hettemåken, lundefuglen osv osv… forsvinner i en hastighet som kan minne om en masseutryddelse.

Men fortvil ikke, vi kan nok rette opp litt av artikkelen til hr. Møllevik. “Hvor i helvete forsvant silden?”.
Sild en stimfisk som hovedsakelig lever av små krepsdyr. Små krepsdyr langs Norges kyst går ofte under navnet raudåte eller hoppekreps, den kalles gjerne for krill (her burde det nå gå opp et lys for deg), men for sikkerhets skyld, du har sikker hørt om krillpiller eller krillolje.
Krepsdyr har som kjent et vidt spekter av typer, blant disse finner du lakselus, gjennom bruk av lakselusmidler i lakseoppdretten dreper vi ikke bare lakselus men også alt annet av krepsdyr som raudåte og reker langs Norges kyst.
Sild er en viktig matfisk med en mengde bruksområder.
Gjennom svært dårlig forvaltning av fiskeressursene våre og overfiske av krill har vi klart å utrydde kyst silden, noe som (ja, du gjettet riktig) gir utslag på antall kystfugler langs Norges kyst.
Da er det med glede at jeg kan fortelle deg at det stopper ikke her.
Olje har en mengde ødeleggende egenskaper, blant alle disse utryddene egenskapene olje har, har den en spesifikk vi nå tenker på, oljens evne til å skade et foster. Her trenger vi ikke å gå tungt inn på den kjemiske sammensetningen av olje, bare at råolje ødelegge fiskeegg. Her må det da bemerkes at man ikke trenger mer enn et par desiliter råolje for å ødelegge noen millioner fiskeegg, utslippet av råoljen må bare være på feil plass til feil tid.
Oljenasjonen Norge har en mengde oljeplattformer som pumper opp råolje langs Norges langstrakte kyst hvor du finner silden.

Så kort oppsummert, gjennom dårlig forvaltning av fiskeressursene i havet kombinert med kjemikalier fra industrien og oljesøl fra oljevirksomheten i Nordsjøen utrydder vi sjøfuglen.
Sjøfuglen er som kjent en fugl som lever langs kysten der den spiser fisk. Med at sjøfuglen spiser fisk og bæsjer får vi næring (fuglegjødsel), som er næring for en rekke planter.

Der tror jeg vi fikk dekket det hr. Møllevik prøvde å si. Men bare for å være på den sikre siden en gang til, der står tross alt om Norges velferd, laks til Kina og olje må opp åkkesom.

https://www.nrk.no/nordland/matmangel-rammer-lundebarna-ogsa-i-ar-1.13602482

Sildemann & Økseskaft

  • Comments(0)//dagens.goddagmannokseskaft.org/#post589