Goddagmann & Økseskaft

Goddagmann & Økseskaft

Goddagmann & Økseskaft

Velkommen til Tåkens tidsalder

Vi vil gjerne få lov til å ønske velkommen til det 21-århundre, tåkens tidsalder.

Velkommen til Www.GoddagmannOkseskaft.org

Slaget er vunnet men kampen er tapt

Oktober 2017Posted by Goddagmannokseskaft.org Thu, October 05, 2017 20:57:25

Mens Afrikas land er fult i gang med å forby plastposer, blir det omsider en plastposeavgift i Norge. En poseavgift som er mye omdiskutert i Norge, men er Norges fremste tiltak i kamp mot plastavfallet som er et økende problem. Det anslås at det innen 2050 vil være mer plast enn fisk i havet. Det er påvist plastpartikler i alt fra fisk, fugl til bordsalt og drikkevannet vårt.
Så vi får en avgift på 50 øre pr plastpose, Norges bidrag i kampen. Ja, også må vi ikke glemme at vi rydder landets strender en gang i blant.
Afrika forbyr, vi sitter på sidelinjen og venter på lovgivning fra EU, og da hisser vi oss opp, “Skal EU komme med pålegg om hvordan vi skal leve gjennom EØS-avtalen? Nei, hadde nesten vært til det beste om vi hadde meldt oss ut, hadde vi sluppet alt det der tullet som kommer fra Brussel”.

Fjellet med plastavfall vokser og vokser i takt med en økende produksjon, og ja, produksjonen øker. I sommer var det slutt på glassflasker som ble gjenvunnet, da var det enten engangs glassflasker eller aluminiumsbokser på menyen og plastflasker (det er under 30% av plastflaskene som blir gjenbrukt).
Argumentasjonen er uslåelig, vi pakker i plastikk for holdbarheten, sier vi. Jeg er ikke uenig her, det stemmer når det kommer til ost, fisk, kjøtt og en mengde andre ting, men når du står på butikken og skal handle deg for eksempel druer, er de i en plastboks med luftehull. Kan da ikke være mer holdbart det? Eller løk som kommer i et plastnett med en plast-lapp som forteller meg at “Ja, det er løk”, Kan ikke være for holdbarheten dette heller, det er jo et plastnett. Men dette kan jo ikke gjøre noe, denne plastemballasjen skal jo puttes i en gjenvinnings-pose, den blå plastposen, før den havner opp i Kina for å kanskje bli gjenvunnet til en genser ol. Hvis da ikke dette plastavfallet havner som nesten alt plastavfallet på en åpen søppelfylling i Afrika. Den norske velferden velger som regel den billigste løsningen, og det er Afrika, åpen søppelfylling nærme havet med enkel tilgang for lastebåter for avlessing.

For all del, ikke gjør noe med problemet (plastproduksjonen), mye enklere å tjene penger på problemet (plastavfall).
Så neste gang du står på butikken, se på varene du kjøper, det være seg en pakke med frokostblanding (her er det en plastpose i en pappeske) eller en 6-pakning øl (som av en eller annen grunn er pakket i plastikk, akkurat som aluminiumsboksene ikke er holdbare) og prøv å forestill deg mengden med unødvendig avfall du handler. Kanskje man skulle pakket ut matvarene på butikken og lagt igjen dette unødvendig avfallet, da ville det tatt slutt på denne sinnsyke innpakningen vi driver med.

Økseskaft  • Comments(0)//dagens.goddagmannokseskaft.org/#post625