Goddagmann & Økseskaft

Goddagmann & Økseskaft

Goddagmann & Økseskaft

Velkommen til Tåkens tidsalder

Vi vil gjerne få lov til å ønske velkommen til det 21-århundre, tåkens tidsalder.

Velkommen til Www.GoddagmannOkseskaft.org

Granens høytid er over oss

Desember 2017Posted by Goddagmannokseskaft.org Fri, December 22, 2017 18:28:02

Vi hugger de ned, drar de inn i våre hjem, pynter de med de mest grelle plast tingene og kaller det pynt, bare for å la de dø over en uke eller to før vi kaster de på dør. Ja, det er en høytid for en gran i de mange hjem.

Da kan det være gøy og vite litt om denne beboeren vi drar inn i vårt hjem i slutten av hvert år, under årets fråtsing. Og fråtsing er det, ikke bare i mat men plastleker fra kina står også på menyen, mens vi lar dette individet som ikke gjorde en flue for tre dø sakte ut.

Du visste kanskje at en gran kan bli 40-50 meter høy, bli opp mot 700 år gammel, selv om røttene til en gran kan bli over 1000 år gamle. Det vi anser som treet kan dø flere ganger selv om røttene overlever, da vokser det opp et nytt tre av de samme røttene, et identisk tre (med tanke på DNA) som det som døde. Så selv i vår desperate kamp om å drepe en gran, kan dette treet vi stolt viser frem den 24. desember til kjente og kjære leve lenge etter vår død, ja faktisk kan dette treet, denne granen, hvis du blir 100 år gammel leve 900 år etter din død.

Men en ting vinner vi på, vi kan synge og le der vi danser rundt denne døende busken vi har i hus. Jeg leste nylig en studie som avdekket at trær kommuniserer med hverandre, de kan gi signaler til hverandre ved farer, oppstår det en brann for eksempel kan et tre varsle nabo treet så dette “forbereder” seg på brann, det blir en “jungel-telegram”.

Jeg er så heldig så jeg har minner, noe som gjør meg unik, sett i menneskets natur og øyne, det gjør meg til meg. Jeg husker min første trehjulssykkel. Men igjen kommer jeg til kort når det kommer til en konkurranse med granene. Et grantre husker hele sitt liv, fra røtter til den høyeste barnål. Enhver sykdom, en tørr sommer og en våt høst. Det er på denne måten de overlever vinteren, et grantre husker første gang det frøs under det første snefallet det fikk på sine grener. En gran husker sin første vinter med sne, dette gir grantreet evnen til å forberede seg for vinteren, produksjonen av “kjøleveske” for å ha det optimalt. Det er mye vi ikke vet om norsk gran, Jens Stoltenberg skulle ha sin Månelanding på Mongstad med Co2 rensing, et grantre gjør dette uten et feilfritt i 1000 år uten at det koster en krone, basert på verdens eldste mest stabile “teknologi” kaldt fotosyntese.

Så neste gang du ser en gran kan du, hvis du vil, gjøre som meg, tenke på alt dette fantastiske rundt dette levende vesenet som vi ser så enkelt på, vi er jo tross alt toppen av næringskjeden, men mister jeg en finger vil den aldri vokse ut igjen. Fryser jeg kan jeg huske følelsen, men jeg vil gjøre det igjen, ja, jeg kan avklimatiseres, men jeg må gjøre det samme hvert år. En gran husker forrige det var plus 30 eller minus 40 grader, og det er mer enn hva jeg kan skyte på meg.


Økseskaft

  • Comments(0)//dagens.goddagmannokseskaft.org/#post657