Goddagmann & Økseskaft

Goddagmann & Økseskaft

Goddagmann & Økseskaft

Velkommen til Tåkens tidsalder

Vi vil gjerne få lov til å ønske velkommen til det 21-århundre, tåkens tidsalder.

Velkommen til Www.GoddagmannOkseskaft.org

Drømmen om den Amerikanske muskelbil

Dagens beste augustPosted by Goddagmannokseskaft.org Mon, August 25, 2014 21:42:24

Jeg vokste opp i en verden hvor alle drømte om Amerikansk muskelbil.
Det være seg en Ford Mustang, Charger eller en Camaro, så lenge det var snakk om et av de Amerikanske ikon med en V8 under panseret. Min barndomsdrøm, en drøm vi måtte forkaste, en drøm vi måtte glemme.

For i vår tid skal bilen være miljøvennlig, målt i Co2 og NOx.
Prosentvis målt utslipp av gasser, den gangen var det ikke engang snakk om slikt, tiden da Amerikanske muskler var fokuset.
På 60-tallet var det ingen som snakket om nullutslippsbiler eller virkningsgrad.

Den gangen Amerika var et ikon for at stort og større er best, var det snakk om antall hester under panseret. Ikke yteevnen til en liten dieselmotor.

Ikonene fra Amerika har stått for fall, våre nye helter prater om kW effekt på biler, Nm på bakhjulene og andre uforståelige betegnelser, rekkeviddeangst og ladetid.

I min barndom pratet vi om hestekrefter, slagvolum og dekkstørrelse.

Nå er det ikke lenger bileksperter som forteller oss om toppfart og akselerasjon, men miljøvernorganisasjoner som informerer oss om yteevne og virkningsgrad.

Men når jeg ser bildene fra årets internasjonale oljemessen i Stavanger, kan jeg ikke annet enn å undres over dette såkalte miljøvernet, det moderne ønsket om nullutslipp. Den moderne drømmen om det fornuftige kjøretøyet som erstattet den Amerikanske drømmen om muskelbilen.

For en ting er sikkert, så fort det er en mulighet for å fremme nullutslippsbilen som fremtidens bil, dukker Frederic Hauge fra Bellona opp for å treffe sin venn Elon Musk.
Musk som er forkjemper for den Amerikanske drømmen om store tunge miljøfiendtlige biler.

For alle har drømmen om den Amerikanske muskelbilen. Du kan forandre årstall og utsende på muskelbilen, men drømmen er den samme.
I min barndom var det et ikon med krumlister og V8 motor under panseret, lakkert i knall rødt med hvitt tak.
Når jeg nå ser rundt meg, forstår jeg at alt som har skjedd siden den gang er at folket heller vil ha en stygg, stor, kjedelig og halvt gjennomført sort eller grå bil, med store mistilpassede lykter.

For er det ikke det Elon Musks Tesla er, den Amerikanske drømmen om muskelbil i ny form.
De skal fortsatt være størst over i Amerika, gå raskest, lengst og i sin klasse forurense mest.

De som oss kunne bygd fornuftig og smart, men det er ikke den Amerikanske drømmen.
Den Amerikanske drømmen som Musk deler med så mange, om det er Jens Stoltenberg i FNs klimapanel, Bellona Hauge eller den vanlige mannen i gaten, så er og blir hans tigging til den Norske stat om verning av hans egen vare under årets internasjonale oljemesse i Stavanger litt pinlig, men i tråd med bilen han selger. Symbolet, den Amerikanske drømmen, meg og mine har det bra og da holder det.

http://e24.no/eiendom/ons-2014/tesla-sjefen-til-norge-dere-kan-vise-vei-i-verden/23280708

Økseskaft
  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.